Pica sa pršutom i rukolom

Ovog proleća sam po prvi put odlučila da zasadim nešto na terasi. Izbor je pao, između ostalog, na rukolu (koja je po mom mišljenju preskupa) i čeri paradajz. Rukola je jako laka za održavanje, sadi se iz semena, bez presađivanja i raste brzinom svetlosti, tako da sam celog proleća i leta imala svoju rukolu. Čeri mi je takođe odlično napredovao. A, onda sam došla na ideju da napravim picu sa sastojcima iz svoje bašte, što se ispostavilo kao odlična ideja. 

Kombinacija rukole, pršute i čeri paradajza je fenomenalna. Rukola daje jedan poseban ukus, pomalo ljutkast, pršuta slanoću, a čeri paradajz nasuprot pršuti izuzetnu slatkoću. Kada stavite pršutu i rukolu, toplota pice će razviti ukuse i miris će biti božanstven.

Pica sa pršutom i rukolom
Odštampaj
Za testo
 1. • 400g brašna + za posipanje
 2. • 250ml mlake vode
 3. • 7g suvog kvasca
 4. • 1 kašika šećera
 5. • 1 kašičica soli
 6. • 50ml ulja
Za picu
 1. • 500g mladog sira ili mocarele
 2. • 200g pršute
 3. • rukola
 4. • nekoliko čeri paradajza
Priprema
 1. U mlaku vodu sipatati šećer i kvasac. Sačekati desetak minuta da se kvasac aktivira. U velikoj činiji pomešati brašno i so, pa dodati ulje i vodu sa kvascem. Mesiti testo desetak minuta, pa ga staviti u činiju, preliti sa malo ulja kako se ne bi stvorila korica, i prekriti krpom. Ostaviti na toplom mestu da se nadiže 1 - 2 sata ili dok se ne duplira.
 2. Zagrejati rernu na 220 stepeni.
 3. Testo premesiti pa podeliti na 4 manja dela. Razviti u krug. Staviti preko mladi sir i staviti u rernu na 10 - 15 minuta dok se testo ne ispeče. Čim je pica gotova staviti preko pršutu, rukolu i čeri paradajz. Preliti maslinovim uljem i servirati.
 4. *Dodatni savet: Recept se razlikuje malo u odnosu na recept koji sam koristila kada sam pravila picu kaprićozu. Nisam imala mleko pri ruci pa sam koristila samo vodu, a imala sam dva otvorena pakovanja suvog kvasca koji sam želela da iskoristim, tako da sam umesto svežeg koristila suvi. Bitnije razlike nema.
 5. Ukoliko ne delite testo na manje delove, nego pravite veću picu, pekla bih je na 180 - 200 stepeni 20-ak minuta.
 6. Prijatno!
Verina mala kuhinja http://www.verinamalakuhinja.com/

Novi metod pečenja: S obzirom da ne posedujem peć na drva, niti kamen za pečenje pice (pizza stone – ne znam ni da li ima da se kupi kod nas) našla sam alternativu koja meni odgovara. Korica pice bude hrskava baš kao da je iz picerije.

Čim uključim rernu da se zagreva ubacim i pleh koji obrnem naopako, tako da donji deo pleha bude odozgo i to mi bude podloga za pečenje. Rernu ukljucim na 250 stepeni. Kada oblikujem testo u krug, prebacim ga na manji okrugli pleh (pleh za Doboš tortu) koji isto obrnem i pospem brašnom kako se podloga ne bi zalepila. Zatim dodam paradajz pire i ostale sastojke koje koristim. Trzajućim pokretima premestim picu sa okruglog pleha na veliki pleh u rerni. Ukoliko ste dobro pobrašnjavili okrugli pleh, pica ne bi trebalo da se zalepi i trebalo bi sa lakoćom da sklizne na veliki pleh. Tada temperaturu smanjim na 220 stepeni.


(Visited 6,606 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *