Lepinje

Ne znam da li je ovo slučaj samo sa mnom ili ne, ali nema te sile koja će me naterati da siđem do prodavnice ukoliko nemam drugih obaveza po gradu. Prva faza – ustanoviti da nema ničeg za jelo u kući. Druga faza – ipak proveriti još jednom, možda se pojavi. (magija, ne znam) Faza tri – potraga za onim što IMA u kući. Brašno je barem uvek tu. Nije me izneverilo 🙂

Onda se zamese ove lepinje, pa doručak ispadne još bolji nego da sam silazila. I, svi na dobitku. Dobro, ne zamese se same, zamesim ih ja. Ali mesiti testo je jedna od najlepših stvari, pa mi ne pada teško. 

Vruće, pa sa kajmakom i šunkom. Uh, tako su mi omiljene.

Lepinje
Odštampaj
Sastojci
  1. • 300g brašna
  2. • 1/3 kockice kvasca
  3. • ~180ml vode
  4. • kašičica šećera
  5. • kašika ulja + za prženje
  6. • so
Priprema
  1. Izmrviti kvasac i dodati mu šećer i deo mlake vode. Ostaviti po strani kako bi se kvasac aktivirao.
  2. U činiji sjediniti brašno, so, kašiku ulja i aktivirani kvasac. Dodavati ostatak vode po potrebi. Umesiti meko testo. Podeliti na 4 dela, oblikovati diskove i ostaviti da se testo odmori na 30 minuta. Pokriti krpom.
  3. Zagrejati ulje u tiganju. Pržiti lepinju po lepinju po par minuta sa svake stane na umerenoj vatri. Lepinje stavljati tako da se strana koja je bila gore prži prva. U prvih desetak sekundi viljuškom podizati ivice lepijne kako bi dobila ravnomernu boju. Odlagati na papir obložen papirnim ubrusom koji će upiti masnoću.
  4. Prijatno!
Verina mala kuhinja http://www.verinamalakuhinja.com/

(Visited 4,972 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *