Karamel preliv

Gledam sliku ovog savršenstva i razmišljam šta bih to mogla pametno da napišem, što se već ne vidi na slici. Gust, kremast, svilenkast karamel. Topi se u ustima. Prelepe boje. Gotov za 15 minuta. Šta ćeš bolje. 

Za razliku od dulce de leche, ovaj se pravi neuporedivo brže. Ukuse neću upoređivati, jer su oba lepa na svoj način. Možete ga koristiti kao preliv za sladoled, u kombinaciji sa kruškama, jabukama, u pitama… Varijacija bezbroj. 

I za kraj jedna kratka sigurnosna napomena: budite oprezni kada radite sa vrelim karamelom od šećera i vode. Kod recepata koji zahtevaju pravljenje takvog karamela pripremite sve sastojke unapred i držite karamel van domašaja dece. 

Karamel preliv
Odštampaj
Sastojci
  1. • 200g šećera
  2. • 50ml vode
  3. • 85ml slatke pavlake
  4. • 40g maslaca
  5. • prstovat soli
  6. • vanilin ekstrakt
Priprema
  1. U šerpicu sipati vodu i šećer i staviti na vatru dok ne proključa. Smanjiti malo vatru i pustiti da vrije 6 - 8 minuta. Najbolje je voditi se okom. Kada smesa dobije tamno karamel boju znači da je gotova.
  2. Skloniti sa vatre i dodati preostale sastojke. Smesa će početi da peni, pa bi bilo bolje da šerpica bude malo veća. Mešati žicom dok se svi sastojci ne sjedine, a maslac otopi.
  3. Ostaviti da se ohladi, pa onda probati.
  4. Prijatno!
Verina mala kuhinja http://www.verinamalakuhinja.com/

(Visited 63,010 times, 1 visits today)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *