Čokoladne praline

Ako nemate puno vremena da smišljate šta ćete, a želite da impresionirate goste, ali i svoja i njihova čula onda je ovo idealan recept. Sastoji se iz svega 3 sastojka a ukus – božasntven. Barem po mom skromnom mišljenju… Ono što volim kod ovih pralina je to što mi omogućavaju da budem kreativna i ekperimentišem raznim ukusima.


Prijavite se na youtube kanal da biste videli i druge recepte

Sastojci:

  • 200g crne čokolade
  • 100ml neutralne pavlake
  • 20g margarina
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • prstohvat soli

Priprema:

Čokoladu iseckati na sitne kockice. U pavlaku ubaciti margarin i zagrejati smesu dok ne bude tik pred ključanje. Preiti preko čokolade, dodati vanilin ekstrakt i so i ostaviti na par minuta da toplota pavlake istopi čokoladu. Promešati i ostaviti da se ohladi na 2-3 sata u frižideru.
Kada se smesa ohladila, oblikovati loptice i valjati u željeni dodatak.

*Dodatni savet: Koristite što kvalitetniju crnu čokoladu.
Možete koristiti slatku pavlaku umesto neutralne. Po mom mišljenju, ukoliko želite da osetite pravi ukus čokolade bolje je da koristite neutralnu. Sa slatkom pavlakom praline su preslatke, a čokolada nije dominantna.
Umesto da oblikujete loptice, smesu možete da sipate u četvrtastu činiju koju ste obložili aluminijumskom ili plastičnom folijom. Bitno je da iz jednog dela budu obložene i stane činije, tako da lakše možete da izvadite smesu. Secite na kocke željene veličine.
Praline možete jesti bez ičega, a možete ih uvaljati u kakao prah, šećer u prahu, kokos, keks, orahe, lešnike, bademe…
Ukoliko volite kombinacije ukusa, čokolada se odlicno slaže sa djumbirom.
Ove praline su idealne i kao poklon. Ukoliko znate nekog ko je ljubitelj slatko – ljutih ukusa, ubacite u smesu malo čili praha. Oduševiće se!

Prijatno!

(Visited 1,522 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *