Topla čokolada sa đumbirom

Moja baka je uvek bila istaživački tip, pa je tako, u vreme kada je svima nama bio nepoznat, ona otkirila – ĐUMBIR. Istraživajući i raspitivajući se, upoznala se sa blagodetima đumbira i odlučila da nam ga uvrsti u ishranu. Naravno, na sam miris mi smo to kategorički odbili, pa nam je krišom ubacivala u jelo. 

Onda su prošle godine, ja sam porasla i skapirala da mi se zapravo dopada miris i ukus đumbira. Odličan je čaj od đumbira, topla limunada sa malo đumbira, i naravno u raznim slanim jelima. Ali, odlično ide i uz toplu čokoladu. Malo luda kombinacija, ali odlična. Ukoliko volite đumbir, naravno. Oseća se taman koliko treba, ne preovladava ukusom, već se na suptilan način spaja sa kremastom čokoladom.

Topla čokolada sa đumbirom
Odštampaj
Sastojci
  1. • 240ml mleka
  2. • 70ml slatke pavlake
  3. • ~100g crne čokolade
  4. • nekoliko komadića svežeg đumbira
Priprema
  1. U šerpici sjediniti mleko i pavlaku, dodati đumbir. Staviti na tihu vatru, i pustiti da se smesa zagreje, a đumbir pusti aromu. Kada počnu da se pojavljuju sitni mehurići po obodu, skloniri sa vatre i dodati seckanu čokoladu.
  2. Pustiti da toplota mleka otopi čokoladu, a zatim promešati i sjediniti celu smesu. Procediti kako biste uklonili đumbir i ukrasiti šlagom.
  3. Prijatno!
Napomena
  1. Slatka pavlaka koju koristim je ona sa mlečnim masnoćama (36%), ne biljnim. Takva pavlaka je neutralnog ukusa.
Verina mala kuhinja http://www.verinamalakuhinja.com/

(Visited 856 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *