Šnenokle

Jedan od mojih omiljenih slatkiša dok sam bila mala. Baka je za svaki nedeljni ručak pravila ili koh ili šnenokle. Skoro sam negde pročitala recept pod rubrikom “zaboravljeni recepti”. U mojoj kući definitivno nije zaboravljen recept i rado ga pravimo 🙂

Šnenokle
Odštampaj
Sastojci
  1. • 6 jaja
  2. • 1l mleka
  3. • 8 ravnih kašika šećera
  4. • 2 pune kašike brašna
  5. • vanilin ekstrakta
Priprema
  1. Sipati mleko u šerpu i staviti na šporet da provri. U međuvremenu odvojiti belanca i žumanca. U belanca dodati prstovat soli i mutiti par minuta dok ne postanu penasta. Zatim dodati 2 ravne kašike šećera i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije čvrst sneg. Kada mleko počne da vrije smanjiti vatri, kašikom vaditi sneg od belanaca i spuštati u mleko. Kuvati minut do dva sa svake strane. Šupljikavom kašikom vaditi belnaca i ređati u činiju. Mleko skloniti sa vatre i ostaviti sa strane.
  2. Žumanca umutiti sa šećerom. Kada smesa bude sjedinjena dodati malo vanilinog ekstrakta i brašno i nastaviti sa mućenjem. Postepeno dodavati vrelo mleko. Kada je svo mleko dodato, vratiti na šporet i kuvati dok se smesa ne zgusne. Kada je kuvan, vreo fil preliti preko belanaca i ostaviti da se ohladi. Služiti hladno.
  3. *Dodatni savet: Ukoliko vam je teško da okrenete knedle od belanaca, možete ih i prelivati mlekom. Dok ih vadite iz mleka trudite se da ocedite što više mleka.
  4. Prijatno!
Verina mala kuhinja http://www.verinamalakuhinja.com/

(Visited 8,938 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *