Krckavi kikiriki

Odbrojavanje do nove godine je zvanično počelo i u mojoj maloj kuhinji :) Stiže nam najlepši period u godini, novogodišnji i božićni praznici. Iako je euforija krenula mnogo rano ove godine, čini mi se, prava euforija u mojoj kuhinji kreće sada :) Do kraja godine ću sa vama podeliti 10 ideja za jestive poklone.

Kada dođu praznici, lepo je svakom pokloniti po sitnicu, ali to zna opasno da udari po džepu. Ovi pokloni su jednostavni, većina njih se brzo pravi, a uz malo mašte i dekoracije možete učiniti da izgledaju efektno i interesantno.


Ostalo je još malo do kraja godine i videa sa idejama za jestive poklone. Da li vam se dopadaju ideje? Za danas sam spremila kombinaciju slatkog i slanog, odnosno slatkog karamela i slanog kikirikija. Obožavam kikiriki u slatkoj varijatni i ovaj slatkiš je pun pogodak za one koji dele istu strast 🙂

Krckavi kikiriki je gotov za 20 minuta, od toga 15 minuta je potrebno da se napravi karamel. Par saveta koji mogu pomoći da se karamel ne kristalizuje: dodajte malo limunovog soka u šećer i vodu; poklopite šerpu tako da para spira stranice ili mokrom četkicom brišite stranice šerpe kako biste uklonili kristale šećera. Mešajte smesu samo na početku, dok se šećer ne istopi, kasnije ne, već pustite da se šećer karamelizuje.

Kao ideju za pakovanje predlažem providnu ukrasnu kutiju, tako da se vidi šta je unutra i jednu traku. Zlatna boja je idealna jer se slaže uz nijansu karamela.

Krckavi kikiriki
Odštampaj
Sastojci
  1. • 500g šećera
  2. • 60ml vode
  3. • 100g maslaca
  4. • ½ kašičice sode
  5. • 400g slanog kikirikija
Priprema
  1. Šećer i vodu sjediniti u šerpici, kuvati na umerenoj vatri 10 - 15 minuta, dok smesa ne dobije braon boju karamela. Kako biste sprečili kristalizaciju možete dodati malo limunovog soka, mokrom četkicom brisati strane šerpe ili poklopiti tako da se vodena para sliva i na taj način uklanja kristale šećera.
  2. Kada je karamel gotov, dodati maslac, sodu i promešati. Dodati i kikiriki i sve lepo sjediniti, a zatim sipati smesnu na papir za pečenje.
  3. Ohladiti u potpunosti, a zatim izlomiti na delove i služiti!
  4. Prijatno!
Verina mala kuhinja http://www.verinamalakuhinja.com/

(Visited 1,335 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *