Karamel – Dulce de leche

Dulce de leche ili ako bismo ga prevodili “slatko od mleka” je popularna poslastica u Južnoj Americi. Može se koristiti kao namaz ili dodatak raznoraznim kolačima i tortama. Priprema je jednostavna, a ukus će vas oduševiti. Ja ga najčeše koristim za pripremu banoffee pite, uz uštipke sa jabukama ili za filovanje palačinki.

Dulce de leche
Odštampaj
Sastojci
  1. • 1l mleka
  2. • 460g šećera
  3. • 1 kašičica sode bikarbone
  4. • ekstrakt vanile
Priprema
  1. Sve sastojke sjediniti u šerpi i staviti na umerenu vatru. Smesa treba sve vreme da kljuca. Pazite da mleko ne izvrije. Kuvati sat vremena uz povremeno mešanje. Smesa će i dalje biti retka, ali će početi da dobija karamel boju. Na svaki 15 minuta kašikom skloniti penu koja se formirala. Nakon sat vremena obratite pažnju, jer je pitanje sekundi kada će smesa postati gušća (ne gusta) i imati pravu karamel boju. Kada se to desi sklonite sa vatre, procedite i ostavite da se ohladi.
  2. *Dodatni savet: Meni je bilo potrebno otprilike sat i 15 minuta. Ono što treba napomenuti je da na kraju kuvanja ne očekujete gust karamel. Zgusnuće se kako se bude hladio. Glavni pokazatelj da je karamel gotov jeste boja. Vodite se time.
  3. Obavezno procedite, tako da tekstura bude bez karamelisanog šećera (ukoliko se neki bude stvorio).
  4. Prijatno!
Verina mala kuhinja http://www.verinamalakuhinja.com/

(Visited 5,454 times, 1 visits today)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *