Domaća pasta

Moja sestra i ja smo, još kao male, vredno vrtile ručku na mašini za pastu i pomagale baki i deki u pripremi. Posle bi se to sušilo, a mi bismo željno iščekivale večeru – rezance sa sirom. Dobro, mi smo bile malo ‘’modernije’’, pa bismo ponekad jele i sa kečapom, ali deka i baka, kao stara škola, sa sirom ili prezlama. 🙂

Prijavite se na youtube kanal da biste videli i druge recepte

Sastojci:

  • 200g brašna (meko tip 400)
  • 1 jaje
  • voda
  • malo soli

Priprema:

Količina vode je jednaka zapremini jajeta. Sve sastojke pomešati. Dobijeno testo podeliti na dva dela i oblikovati ih u krug. Zatim nožem svaki krug udužno podeliti na 3 dela. Dobijene trake istanjiti pomoću mašine za pastu, najpre na broj dva, a zatim četiri. Kada su sve jednake debljine, pomoću noža ili mašine za pastu iseći testo na željeni oblik. Pastu ostaviti da se osuši minimum pola sata.

Kada se pasta osušila kuvati je u posoljenoj vodi 4 – 5 minuta. Nakon toga procediti i preliti sa malo ulja da se ne bi zalepila.

*Dodatni savet: S obzirom da veličina jajeta varira, variraće i količina vode. Ukoliko je potrebno dodati još brašna. Testo ne treba da bude pretvrdo, a opet ni premekano. Ukoliko mesite rukama, lako će te osetiti.

Prijatno!

(Visited 541 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *