Čokoladni fadž (fudge)

Čokoladni fudge – odakle krenuti? Da li od činjenice da se pravi za 15 minuta? Ili od toga da je ovo najbogatija, najkremastija, najčokoladnija poslastica od svega nekoliko sastojaka? Jedna kockica ovog i zadovoljena je vaša dnevna doza čokolade.

Sastojci? U osnovi samo dva: kondenzovano mleko i crna čokolada. Preporuka je da koristite čokoladu sa što većim procentom kakaa, oko 60 – 70%. Fudge će biti ujedno sladak zbog slatkog kondenzovanog mleka i sa punim čokoladnim ukusom zbog čokolade.

Ovo je osnovni recept za čokoladni fudge. Možete ga obogatiti raznim koštunjavim plodovima, likerima ili ekstraktima. Savet: u šerpicu sa kondenzovanim mlekom možete ubaciti i listiće nane, tako da, dok se mleko greje, ono poprima u ukus mente. Listiće nakon toga izvadite.

Čokoladni fudge
Odštampaj
Sastojci
  1. • konzerva slatkog kondenzovanog mleka (400g)
  2. • 350g crne čokolade
  3. • 40g maslaca
  4. • 2 kašike vanilinog ekstrakta
  5. • prstohvat soli
Priprema
  1. Mleko i maslac zagrejati na tihoj vatri dok smesa ne bude vrela. Čokoladu polomiti na kockice i staviti u činiju. Preliti vrelim mlekom i pustiti da odstoji par minuta tako da se čokolada otopi.
  2. Dodati vanilin ekstrakt i malo soli i mešati dok se ne dobije jedinstvena smesa. Izliti u silikonski kalup (ili kalup oblozen papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom radi lakšeg vađenja) i staviti u frižider na 2 - 3 sata, ili dok fudge je ne bude u potpunosti čvrst.
  3. Izvaditi iz kalupa i iseći na kockice. Čuvati u frižideru.
  4. Prijatno!
Verina mala kuhinja http://www.verinamalakuhinja.com/

(Visited 5,822 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *